четвртак, 30. јануар 2014.

AUDI A3 SEDAN




       Automobilski svet se brzo menja i to veoma nepredvidivo. Klasičan primer može da predstavlja naglo nestajanje sedana sa scene. 90-tih godina svaki četvrti automobil u Evropi bio je sedan, a danas njihova prodaja zauzima samo 5%. Ali, Amerikanci, Rusi i Kinezi i dalje vole da kupuju ovu vrstu automobila, što je većini kompanija dovoljno.
       Audijev korak ka tome da ponovo počne sa sedanom ne predstavlja toliko iznenađenje time što je prošle godine predstavljen ''mercedes CLA'', inače produžena verzija nove A-klase. Audi ne bi bio to što jeste da još jedanput nisu umešali prste i pokušali da pokvare slavlje Mercedesu predstavljanjem glavnog konkurenta njihovom atraktivnom modelu.

(Audi A3 Sedan)

       Novi ''a3 sedan'' je 24 cm kraći od ''a4'' pa time ne predstavlja nikakvu pretnju tom modelu i kvarenju njegove prodaje. Međutim, putnici se nikako neće žaliti na manju dužinu, jer u novom modelu ima znatno više prostora nego u ''sportbeku'', koje je dobijeno produženim međuosovinskim rastojanjem.  
       Njegovi glavni konkurenti ''mercedes CLA'', ''vw Džeta'' i ''Škoda Oktavia'', ne mogu se meriti sa kvalitetom audijeve unutrašnjosti kao ni udobnom vožnjom u ovom modelu. Ponuda prostora je veća nego u Mercedesu i Vw, ali tu je Škoda ipak glavna što se tiče klase, koja može biti smeštena i u klasu iznad bez ikakvih problema.
       Što se tiče kokpita, sedan je identičan kao i njegova braća, s' tim što je pozati veća ponuda prostora. Kvalitet materijala je na vrhunskom nivou, može se reći kao iz klase iznad, upravljanje komandama i centralnom konzolom je nikad lakše, a o udobnosti sedišta ne treba trošiti reči... Sve u svemu, idealna porodična limuzina.

(savršena ergonomija, sve je nadohvat ruke, veliki LCD se izvlači pritiskom na dugme)

      Ponuda motora za evropsko tržište će sadržati 2 benzinska TFSI od 1.4l i 1.8l sa 140 odnostno 180 KS, i jedan dvolitarski TDI sa 150 odnosno 200KS i potrošnjom od samo 4.1l na 100km. Kupcima će naravno biti ponuđen i veoma sportski ''S3 sedan'' sa 2.0 TFSI turbo'benzincem sa 300KS i quattro pogonom koji od 0 do 100kmh stiže za neverovatnih 4.8 sekundi i ide sve do elektronski ograničenih 250kmh. Što se menjača tiče, u ponudi će biti manuelni sa 6 stepeni prenosa i automatski S-tronic sa 7 stepeni prenosa.
       Početna cena ovog automobila biće oko 23.000 evra, u zavisnosti od motora i željene opreme dostizaće i sumu od oko 40.000 evra. Možda će u inostranstvu i imati uspeha, ali u Srbiji sigurno ne.


        


среда, 29. јануар 2014.

NISAN GT-R

        Nissan iz godine u godinu postaje sve bolji i bolji, pa tako i ova godina nije izuzetak. Glavni fokus bio je na poboljšanju performansi, pa su spoljašnjost i unutrašnjost u velikoj meri ostali nepromenjeni. Nissan GT-R i ove godine poseduje twin-turbo 3.8L V6 agregat samo što je na prošlogodišnjih 542KS dodato još 12KS.

(Nissan GT-R)

         Nissan je unapredio unutrašnjost radi postizanja sofisticiranijeg osećaja. To je postignuto ubacivanjem plavog led svetla u brzinometar koji su uskladili sa bojom pokazivača stepena prenosa. Takodje su pređašnje "Bose" ozvučenje zamenili novim  "Bose Precision Sound" sistemom ozvučenja. Zadnja kamera sada je deo standardne opreme. Pozadi poseduje dva sedišta sa dosta mesta za putnike kao i koristan prtljažnik, što i nije česta pojava kod sportskih automobila.

(Jednostavno rukovanje komandama, što doprinosi većem užitku u vožnji)

       Što se tiče performansi na osnovni model GT-R-a morate platiti "malo bogatstvo", ako želite da ide još brže. GT-R najbolji osećaj pruža kada snaga dolazi od pozadi , što takođe daje veće prijanjanje pneumatika na put u vožnji i bolji balans celokupne težine automobila. Nissan je radio na šestostepenom menjaču i na smanjenju buke prilikom promene stepena prenosa. GT-R do "stotke" stiže za svega 3 sekunde i ide sve do 311 Kmh.

       Početna cena GT-R iznosi 95.000 evra, GT-R Premium 97.000 evra, a najskuplji je GT-R Black Edition koji kosta 107.000 evra , a uz doplatu od 3.000 evra dobija se specijalna srebrna boja.








   

уторак, 28. јануар 2014.

FORD FIESTA ST



      Može se reći da je Ford malo zakasnio za konkurencijom, jer i ''polo'' i ''korsa'' već duže vreme imaju svoje sportske ''OPC'' i ''GTI'' varijante. Postavlja se pitanje da li je vredelo čekati?
      Pogled spreda sa natpisom ''ST'' najavljuje feštu kakva se krije ispod haube, na zadnjem delu primećuju se ogromni spojler i dupli izduvni završetak, a sa strane sportski pragovi i specijalno dizajnirane sedamnestoinčne aluminijumske felne. Aktuelna ''fiesta ST'' prvi put će se prodavati na američkom tržištu, gde se ovakve stvari i te kako cene.

(Ford Fiesta ST)

       Unutra putnike očekuju sportska ''rekaro'' sedišta, koja su veoma komforna, pa čak ni na dužim putovanjima nećete osetiti veliku potrebu da se odmorite. Ispred vozača je kožom obložen sportski volan sa zasečenim donjim krajem. Lepo leži u rukama, a sportskom osećaju dodatno pomaže ručica menjača koja je kratkog hoda i veoma precizna. 
       Ljubiteljima brzine nude se tri moda delovanja elektronskih asistencija: uključen, sa odloženim dejstvom koji dozvoljava smelije manevre i potpuno isključen, kada se ''fiesta ST'' lako snalazi u svakodnevnim situacijama. Ogibljenje je sportsko, ali ne do te mere da se osećate nelagodno u svakodnevnoj vožnji, tako da čini ovaj automobil jeko dobrom kombinacijom između komfora i voznih osobina. Sve ovo uz već pomenuta ''rekaro'' sedišta, čini ovaj automobil onim sa kojim bi smo mogli svakodnevno da živimo.

(enterijer krije zabavu koju ''fiesta ST'' pruža u toku vožnje; materijali su na nivou klase, bez ikakvih preterivanja)

       Ipak, ono što najviše iščekujete da vidite kod ovog automobila, je rad motora. Turbo-benzinac zapremine 1.6 litara sa 182 KS koji je zamenio stari 2.0 sa 150KS. Novi motor je po svemu bolji, snažniji i štedljiviji od prethodnika. Sa njim smo se sreli i ranije u ''fokusu'', ali je motor kod ''fieste ST'' doživeo određene modifikacije tako da snagu razvija pri nižim obrtajima. To se i primećuje pri dodavanju gasa, kada osetite malu turbo-rupu. Na kratko se ništa ne dešava, a onda sledi snažan udarac dok prednji točkovi proklizavaju i auto dostiže pune obrtaje. Sledi neprekidan priliv snage, uz malu dozu divljaštva, kojim ''fiesta ST'' do stotke stiže za manje od 7 sekundi, a zaustavlja se tek pri 220kmh. Upravljač je veoma precizan, a elektronska kontrola uspešno sprečava predupravljanje u krivinama.
      Što se tiče cene, reklo bi se da je veoma korektna, jer po onome što dobijate kupovinom ovog automobila, cena od 19.500 evra nije velika suma budući da je ovo verovatno najbolji automobil u ovoj klasi.



понедељак, 27. јануар 2014.

RANGE ROVER SPORT



     Druga generacija ''rejndž rover sport'' uspela je da zadrži klasične linije bulevarskog terenca, a da automobil učine svežim i novim. Dizajn novog ''sporta'' može se opisati kao mešavina velikog ''rejndž rovera'' i malog brata ''evoka''. Bez obzira na paralelan razvoj, u Lend Roveru su naglasili da je novi model tehnički nezavisan od ostalih. Plan je da se premaši popularnost prve generacije.

(Range Rover Sport)

       Prvi argument za uspeh novog modela je tretman mršavljenja; auto je 420 kilograma lakši nego prethodnik. Zahvaljujući upotrebi aluminijuma i lakih materijala, novi ''sport'' težak je oko 2100 kilograma. U budućnosti se očekuje i ćetvorocilindrični motor sa kojim će ''sport'' biti težak ispod 2 tone.
       Novi ''sport'' je 6,2 cm duži od prethodnika, ali nudi 18 cm duže međuosovinsko rastojanje. Rezultat je mnogo bogatija ponuda prostora u zadnjem delu. Novi model nudi i treći red zedišta koji se preklapa električnim putem. Materijali su prvoklasnog kvaliteta, što se i očekivalo od Britanaca. Dosta je jednostavniji za rukovanje od prethodnika. 

(luksuz na svakom koraku: model sada nudi 18cm duže međuosovinsko rastojanje i treći red sedišta koji se sklapa daljinskim upravljačem)

Gama motora:
       
                        3.0l TDV6 Dizel (258KS)                                   3.0l Supercharged V6 (375KS)
                        3.0l SDV6 Dizel (292KS)                                   5.0l Supercharged V8 (510KS)
                        4.4l TDV8 Dizel (340KS)
        
        Inteligentni 4WD sistem sada se nudi u 2 verzije: za tešku terensku vožnju i svakodnevnu, agilniju vožnju. Nudiće se sa osmostepenim i šestostepenim automatskim menjačima. Ubrzanje automobila sa najsnažnijim motorom iznosi 5 sekundi do 100kmh, dok slabijem V6 treba oko 6.9 sekundi.
        Cena novog modela u Britaniji počinje od 60.000 funti, i ide sve do nekih 100.000 funti.




петак, 24. јануар 2014.

BMW 6 Series GRAN COUPE


 
        BMW je svakako zakasnio sa predstavljanjem kupea sa četvoro vrata, ali je učinio to na moćan način. Rukavica je bačena u lice pretežno nemačkim konkurentima mercedesovom ''CLS'' i audijevom ''A7 sportbek'', sa ambicijama da se preuzme deo kupaca ovakve vrste automobila. Postavlja se pitanje zbog čega proizvođači idu protiv prirode i prave kupee sa četvoro vrata? Jednostavan odgovor je- zato što im se može i zato što još uvek ima ljudi koji mogu odvojiti 80.000 evra za osnovnu verziju ovakvog automobila.

(BMW 6 Series Gran Coupe)

        Linija krova se polako spušta u kratak i jasan ''rep'', koji se savršeno uklapa u dužinu od 5,007 m, čime ovaj automobil ima najuspešnije proporcije u klasi. U poređenju sa ''serijom 5'', krov ''gran kupea'' je gotovo 10 cm bliži asfaltu, uz to da je 11 cm duži od ''serije 6 kupe''. Dizajnerima je uspelo da na automobil dodaju još dvoja vrata ne kvareći vizuelni utisak kupea.
       Unutrašnjost automobila je identična kao u kupe verziji, sa tim što je pozadi povećan prostor. Korišćeni su jako kvalitetni materijali, a vocač i suvozač uživaće u vrhunskom luksuzu. Sedišta su jako udobna sa vrlo dobrom bočnom potporom, koja može biti od velike važnosti ako vozač malo jače pritisne papučicu gasa i potera auto do krajnjih granica. Ksenonska svetla, alu-felne od 18 inča, dvozonski klima uređaj i profesionalni radio uređaj deo su standardne opreme. 

(kokpit preslikan iz ''serije 6 kupe'', visok nivo luksuza i suptilan dizajn neuobičajen za premijum brendove)

      Gama motora:
3.0l R6 (320KS)        3.0l Diesel (313KS)         4.4l V8 (439KS)       4.4l Twin-Turbo V8(547KS)

        Maksimalna brzina svim verzijama ograničena je na 250 kmh. Svi modeli poseduju zastrašujuće ubrzanje, čemu doprinosi i opcioni xDrive sistem pogona na sva 4 točka. Svi modeli imaju ugrađen automatski menjač sa 8 stepeni prenosa, dok ''M'' verzija ima sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom. 
        Spisak dodatne opreme je jako dugačak i za tren oka podiže početnu cenu od 80.000 na 100.000 i više. 


уторак, 21. јануар 2014.

MERCEDES-BENZ GL



       ''Veliko može biti i lepo'' jedan je od slogana u kompaniji iz Štutgarta. Novim modelom ''GL'' Mercedes je i želeo da podseti ljude na to. Novi model je još veći od starog koji i onako nije imao konkurenciju. Novi je porastao za 32mm i sada je dugačak 5.12 metara. Ipak, bilo je i smanjivanja u nekim oblastima, konkretno u kilaži; novi model je lakši 45 kg od predhodnika korišćenjem nove tehnologije već viđenom kod novog ''ML''.

(Mercedes-Benz GL)

       Novi model opremljen je raznim sistemima asistencije koji se nalaze i u mnogo manjim ''mercedesima'' : sistem upozorenja vozača na zamor, na rastojanje vozila ispred, kamera 360 stepeni,automatsko parkiranje... Zbog svih ovih sistema i cena ne može biti niska;  u Nemačkoj će vas ''GL 350 BluTek'' izaći 72.000 evra! Ovo je ujedno i jedini dizel koji je trenutno u ponudi, koji, iako ima zadatak da služi grdosiju od 2 i po tone, čini to iznenađujuće dobro. Novi ''GL'' obezbeđuje jako udobnu vožnju bez obzira po kojoj se podlozi vozi i koliko putnika prevozi (bilo da je 1 ili 7), uz to da je gotovo nečujan.
       Kada je u pitanju off-road, ''GL'' gospodari njime kao što to radi ''S klasa'' na asfaltu. Dizel će vas zadovoljiti, ali pravi gospodari puteva su V8 benzinci, koji idu u rasponu od 308 do čak 557 konjskih snaga. Što se menjača tiče, dolaziće samo sa automatskim 7G-Tronic plus menjačem sa 7 stepeni prenosa.

(kokpit je već poznat iz ''ML'', koji je poslužio za osnovu većeg SUV. Luksuz je vidljiv na svakom detalju)

Gama motora:
3.0l V6 turbo-dizel (258KS)        4.6l V8 (312KS)        4.6l Biturbo V8 (408-435KS)
5.5l Biturbo V8(557 KS)

       Cena ovog modela u Nemačkoj kreće od 72.000 evra za model sa dizel motorom, a modeli sa benzinskim motorima se kreću od 94.000 pa do 130.000 evra za GL 63 AMG.

     


субота, 18. јануар 2014.

PORSCHE BOXSTER



    Originalni ''bokster'' predstavljen je 1996. kao naslednik modela ''968'' i bio je potpuna greška. Ali, već naredna generacija ovog modela, koja je predstavljena 2004. shvaćena je dosta ozbiljnije, jer je to već bio ozbiljan sportski automobil. Nažalost, i ovaj model je doživeo malo blažu sudbinu prvog, jer su ga okarakterisali kao automobil bez ikakvog karaktera.
    Sada je mali ''bokster'' potpuno promenjen i donosi inovativan izgled. Novi blago ugaoni farovi i zadnja svetla integrisana u spojler doprinose agresivnom dizajnu novog modela.

(Porsche Boxster)

        Unutrašnjost ''bostera'' takođe je pretrpela izmene i to velike. Na prvi dodir oseća se mekana plastika i jako kvalitetna koža, dok su spojevi gotovo savšeni. Svi prekidači su nadohvat tuke, a većim međuosovinskim rastojanjem dobijen je veći prostor. Jedina mana jeste centralna konzola koja je prenatrpana dugmićima.
        ''Bokster'' je sada za nijansu jači. Mali 2.7 litarski motor isporučuje 265 KS (9 više od starog), a veći 3.4 litarski poseduje 315 KS. Oba motora poseduju direktno ubrizgavanje. Može se poručiti sa šestostepenim manuelnim i sedmostepenim polu-automatskim menjačem. Porše je očekivano ovaj model stavio na dijetu, tako da je treća generacija ''bostera'' 25 kilograma lakša u odnosu na stari model. Sve to je doprinelo boljim performansama i upravljanju jer je snažniji i lakši.

(enterijer je sada dobio više prostora i dosta kvalitetnije materijale)

      ''Bokster S'' sa opcionim polu-automatskim menjačem do 100kmh ubrzava za 4.8 sekudni, a čak i u slabijoj verziji sa manuelnim menjačem, do stotke stižete za ispod 6 sekundi. Uprkos poboljšanim performansama, novi roudster može se pohvaliti nižom potrošnjom (oko 15%), tako da sada sve verzije ''bokstera'' troše ispod 9 litara na 100 pređenih kilometara.
      Što se tiče cene, u Nemačkoj iznosi oko 50.000 evra za osnovnu verziju ''bokstera''. Sa jačim motorom i dužim spiskom dodatne opreme, lako možete stići i do 70.000 .




петак, 17. јануар 2014.

AUDI RS6 AVANT


       
       Kad se pred vama ukaže novi Audi RS6 Avant, teško možete ostati ravnodušni. Posebno ako znate kakvu tehnologiju skriva sportski karavan iz Ingolstadta. Za početak, rećićemo vam nešto o motoru. Umesto dosadašnjeg 5.0L V10 TFSI sa 580KS ubacili su manji slabiji 4.0L V8 sa 560KS i 2 Twin-Scroll turbo punjača. Ovaj motor je slabiji nego u prethodniku ali je novi model brži zbog korišćenja aluminijuma i čelika visoke čvrstoće čime je olakšan 100kg u odnosu na predhodnika.


(Audi RS6 Avant)

        Maksimalnih 700 Nm nudi od 1750 do čak 5500/min, a pomoću 8-stepenskog Tiptronic menjača do stotke dolazi za samo 3,9 sekundi, što je pola sekunde brže nego kod prethodnika i za stotinku sporije od Lamborghini Gallarda. Novi RS6 je ograničen na 250Kmh, a uz doplatu nude se dva paketa elektronike: Dynamic- dopušta novom modelu jurnjavu do 280Kmh i Dynamic+ koji mu dopušta da ide sve do 305 Kmh.
        Sportski i elegantni kokpit novog modela Audi RS 6 Avant izrađen je po meri vozača. Brojači imaju crnu pozadinu, bele brojčanike i crvene kazaljke. Ključ; osvetljeni pragovi vrata; tahometar i zasloni MMI sistema i putnog računara ukrašeni su RS oznakama. Nova opcija u meniju putnog računara je kontrolno svetlo stepena prenosa. Zeleni se delovi osvetljavaju kako se broj obrtaja motora povećava. Linija postaje crvena i počinje da treperi kada se broju obrtaja približi crvenom području.

 (Sportska elegancija i savršena pozicija za upravljačem uz dobro poznat audijev kvalitet)
       

         Cena ovog modela u Nemačkoj iznosi 108.000 evra. Iako je ovo najbrutalnije izdanje audijevog karavana auto je zadržao osobine krstarice kojom se možete voziti veoma udobno. Ali kada vam je potrebno malo razonode potopite papučicu gasa i imaćete osećaj kao da se vozite u najrasnijem sportisti.




четвртак, 16. јануар 2014.

BMW ALPINA B4 BITURBO COUPE

   
   
      Slavna Nemačka tjunerska kuća Alpina na salonu u Tokiju predstavila je svoju viziju BMW-ove serije 4. Pod haubom ovog modela nalazi se 3.0 redni šestocilindrični motor sa 410 konja, odnosno čak 104 više u odnosu na najsnažniji serijski 435i. Alpinino dadaptivno sportsko ogibljenje, u kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem, pruža vrhunsku udobnost i impresivne vozne karakteristike, na koje smo i inače navikli kod BMW'a.

(Alpina B4 Biturbo Coupe)

      Savršen odnos snage, obrtnog monenta i prenosa omogućava ''alpini b4'' da iz mirovanja do 100kmh ubrza za 4.2 sekunde, a maskimalna brzina je zapanjujućih 305kmh. Kupe može da se pohvali i veoma niskom potrošnjom od samo 7.6l na 100km. Na pojedinim tržištima, b4 će se nuditi i sa ''x-Drive'' sistemom pogona na sve točkove, koji mu omogućava da do stotke stigne za tačno 4 sekunde.
      B4 poseduje i alpinino sportsko vešanje, koje omogućava vozaču da odabere postavku vešanja koja mu odgovara: Eko pro, Komfort, Sport i Sport+. Uzbudljiv izgled obezbeđuje prednji spojler sa natpisom ''Alpina'' koji je integrisan sa velikim otvorima za vazduh kako bi se hladili motor i kočnice. Zajedno sa zadnjim spojlerom, aerodinamika je optimizovana ta vrhunsku stabilnost pri sportskoj vožnji, istovremeno održavajući nizak koeficijent otpora.

(enterijer je standardan sa dosta kože, nekoliko Alpininih oznaka i sportskim upravljačem)

      Početna cena ovog modela iznosiće 57.000 evra bez carine i PDV-a, a model sa x-Drive sistemom startuje od 60.000 evra. Alpina takođe nudi dosta dodatne opreme kao što su alu felne od 19 inča sa Mišelin zimskim pneumaticima, koji će vas koštati ''samo'' 2.900 evra, dok za plavu boju sa fotografija treba izdvojiti negde oko 1.800 evra.



TECHART 911 TURBO

      
       Kada se pojavio na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu, za Poršeov model ''911 turbo'' se odmah moglo reći da obećava. Automobil je sada niži, širi i duži od prethodnika, i već po izgledu obećava performanse u skladu sa običajem da svakim novim modelom postavi ''domaći zadatak'' svojim konkurentima.
       Nije moralo dugo da se čeka za odgovor Teharta, koji na veoma dobar način dovodi svoje viđenje automobila iz Štutgarta.

(Techart 911 Turbo)

       Aerodinamički kit izrađen je od kompozitnih materijala i, osim što doprinosi agresivnijem izgledu, utiče i na poboljšanje aerodinamičkih karakteristika. Techartov prednji spojler izvlači se na pritisak dugmeta, ili se može automatski staviti u funkciju pri brzinama preko 120kmh, a kada se brzina spusti ispod 80kmh spojler se automatski uvlači. ''911 turbo'' je dobio i novo zadnje krilo koje čini neraskidivu vezu sa prednjim spojlerom i omogućava poboljšanje vožnje u svim uslovima.
       Nikakvih posebnih izmena nije bilo što se tiče konstrukcije automobila. Manja izmena su Tehartova prednja svetla koja sa prosto oduševila fanove ovog legendarnog modela. Tehart je i na ovaj model ugradio svoje već dobro poznate sportske završetke izduvnih cevi sa kontrolom otvaranja ventila koji obezbedjuju izuzetan zvuk ovom modelu. Očekivano, u ponudi se nalaze i 21-inčne petokrake ''Fromula'' felne i sportski nastrojene 20-inčne felne sa centralnim zavrtnjem.
   
(enterijer je izrađen od kvalitetne kože, a postoji i mogućnost oblaganja određenih elemenata karbonom)

       Enterijer je takođe doživeo izmene od strane ljudi iz Teharta- već prilikom otvaranja vrata primećuju se svetleći pragovi, kao i ergonomski obruč upravljača koji je jedan od zaštitnih znakova ove kuće.
       Motor je ostao nepromenjen, šestocilindrični bokser motor od 3.8l i 520KS sasvim je dovoljan da ovaj aerodinamički poboljšan automobil do stotke pogura za samo 3,2 sekunde i tera ga sve do 315 kmh. Pogon je na svim točkovima, a menjač je sedmostepeni PDK.
       Cena još uvek nije formirana, a očekuje se da će vas ovakav sportista koštati negde oko 170.000 evra u Nemčkoj.


ŠKODA YETI

    
 
    Škoda je 2009. godine bila prvi evropski proizvođač koji je na tržištu ponudio mini SUV. Kompanija iz Češke je sada osvežila svoj ''Jeti'' kako snežni čovek ne bi zaostajao za sada brojnom konkurencijom.
    Fejslift je lako prepoznatljiv, jer su karakteristične okrugle ''oči'' sada zamenjene aktuelnim dizajnom koji koriste i ostali škodini modeli. Mnogi misle da je ovim potezom Yeti izgubio deo svog karaktera, ali to je moralo biti učinjeno zbog probijanja na kinesko tržište, jer je dokazano da u Kini ne vole ''slatke'' automobile. Novi farovi poseduju Bi-ksenon tehnologiju sa LED dnevnim svetlom.

                                                                    (Škoda Yeti)
   
    Novi ''jeti'' biće ponuđen u dve verzije: ''city'' koji će imati klasične branike u boji karoserije, i ''outdor'' verzija koja će se razlikovati po rustičnom izgledu sa plastičnom zaštitom po uzoru na klasične terence.
    Tehnika je ostala skoro ista, jer se originalni ''jeti'' vrlo dobro pokazao po pitanju pouzdanosti i izdržljivosti. Največi broj kupaca sa ovih prostora odlučuje se za 1.2l TSi turbo benzinac sa 105KS i pogonom na prednje točkove, pre svega zbog male potrošnje. ''Jeti'' je agilan u gradskoj vožnji, dok na autoputu pri većim brzinama (preko 150kmh) polako gubi dah. za pohvalu je i zvučna izolacija motora.       U ponudi su 2 manuelna menjača sa 5, odnosno 6 stepeni prenosa, i 1 automatski DSG menjač sa 6 stepeni prenosa.
    Iako je ''jeti'' čak 20 cm kraći od svog brata iz Volfsburga, ''Tiguana'', u kabini se nećete osećati skučeno.
Tajna je u kutijastom obliku Škodinog SUV-a i pametno iskoriščenog prostora.

                (kokpit je skoro neporomenjen, volan je malo sportskiji, a plastika je jako kvalitetna)

                                                               Gama motora:
        1.2l TSI (105KS)                          1.4l TSI(122KS)                             1.8l TSI(150-160KS)                                                1.6l TDI(105KS)                          2.0l TDI(110-170KS)
  
  Cena novog ''jetija'' kreće se u okviru njegovih glavnih konkurenata: ''opel moka'', ''suzuki SX4'', ''reno kaptur'', i počinje od 14.000 evra i ide sve do 21.000 za najbolje opremljeni model.


четвртак, 9. јануар 2014.

JAGUAR F-TYPE COUPE

     

         Iako se kupe pojavio tek posle kablioleta, smatramo da se radi o najlepšem jaguaru "F-tipa". Dovoljno je samo da pogledamo izvajan rep sa uskim staklom koji nas u trenutku vraća u 1961. godinu u kojoj je predstavljen legendarni "E-tip". Svaka sličnost je namerna, jer se mešavina modernog i retro dizajna danas odlično prodaje.

   (Jaguar F-type)


       Naslednik "E-tipa" je dinamični dvosed sa 340KS do 550 KS ispod haube i super krutom aluminijumskom karoserijom. To nije sve, jer "Jaguar F-type coupe" ima i osmostepeni automatski menjač, elektronski podesivo ogibljenje, audio sistem od 770 vati...
      


                                                     (Elegantan britanski dizajn)

       Naravno sve ima svoju cenu, tako da "R" verzija sa petolitarskim v8 motorom (sa kompresorom) koja do stotke ubrzava za 4.2 sekunde i dostiže maksimalnih 300Kmh, košta 103.000 evra u Nemačkoj. Kupci mogu da doplate i snažne kočnice sa keramičkim diskovima. Kao standard sve verzije "F-tipa" imaju zadnji spojler koji se automatski aktivira kada brzina pređe 112Kmh. Kupe u baznoj verziji računa na 3.0L v6 motor sa kompresorom i 340KS. "F-tip S" ima identičan motor ali sa 380KS.



LAMBORGHINI HURRICANE

      

 

     "Uragan" iz Bolonje- Naslednik je aktuelnog Lamborghini Gallardo, najprodavanijeg modela ove kompanije. Publika će ovaj model imati priliku da upozna u Martu ove godine na sajmu automobila u Ženevi. 

  (Lamborghini Hurricane)
  
     ''Uragan'' je zadržao prepoznatljivi klinasti oblik "galjarda" s tim što sad ima moderniji dizajn. Veće izmene su mu prednji farovi koji su sada manji i protkani LED-ovima. Usisnici za vazduh su dosta veći nego kod predhodnika, ali je Lamborghini ostao spljošten kao i uvek. ''Uragan'' poseduje moćni v10 5.2L motor sa 610KS odnosno 40KS više od najmoćnijeg "galjarda". Težak je samo 1400kg što je stotinak kilograma više od njegovog glavnog konkurenta "Ferarija 458 Italia". 

                     
 
  
(Digitalna instrument tabla prekrivena finom kožom, a pod crvenim poklopcem nalazi se dugme za start) 



      Novi ''uragan'' do stotke stiže sa 3.2 sekunde, a do 200Kmh za manje od 10 sekundi. To mu omogoćava 4x4 pogon koji ga tera do maksimalnih 325Kmh. Uragan poseduje novi sekvencijalni menjač sa 7 stepeni prenosa i dvostrukim kvačilom.
      Cena još uvek nije poznata ali nagađa se da će se cene kretati oko 200.000 evra.