недеља, 29. децембар 2013.

ALFA ROMEO GIULIETTA QUADRIFOGLIO VERDE


       Kvadrifoglio je glavni konkurent hladnog nemca GTI-ja, dok Golf gti potencira čvrste linije đulijeta je sva u oblinama. O ukusima ne treba raspravljati ali ipak većini ljubitelja automobila đulijeta izgleda predivno naročito u tamnocrvenoj boji koja će vas koštati "samo" 2.000 evra. 

(Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde)

    Ova sportska verzija Đuliete spuštena je za 15mm i na nju su fabrički ugrađene "brembo" kočnice, aluminijumske felne i nožne pedale, a retrovizori i lajsne su ofarbani u boju aluminijuma. Vozač i suvozač sede na odličnim sportskim sedištima koja savršeno drže telo u krivinama što doprinosi osećaju sportske vožnje, koju omogućava 1.8L turbo benzinac sa 235 KS. Pomoću ovog motora Đulieta do "stotke" stiže za 6.8 sekundi i ide sve do 242Kmh. Đulieta u vožnji ostavlja siguran utisak, vrlo je brza jedino na vlažnom kolovozu ima problema prilikom kretanja.


(U enterijeru se nastavlja linija eksterijera)

      Najsažnija Đulieta na našem tržištu košta 26.500 evra što je uzevši u obzir cene konkurenata vrlo dobra ponuda.




FERRARI CALIFORNIA


        Ferarijev grandturizmo nazvan "Kalifornia" jasno ukazuje na okolinu u kojoj će se najbolje snaći. To je Ferarijev kabriolet sa tvrdim pokretnim krovom. Oblikom zaokružuje kombinaciju starog i novog, jer linije maske, haube, prednjih svetala i celog prednjeg dela pokazuje da je insipiracija crpljena iz originalnog "Ferarija 250 GT California Spyder" iz 60-tih godina. 

                                                                  (Ferrari California)
      
      Kao i ostali Ferarijevi automobili mlađih godišta i ovaj model je napravljen od aluminijuma. Pokreće ga 4.3L V8 motor sa direktnim ubrizgavanjem i posedeju 460 KS. Ovaj motor mu omogućava ubrzanje do "stotke" za manje od 4 sekunde. Kod ovog modela prvi put je upotrebljen menjač sa dvostrukim kvačilom koji poseduje 7-stepeni prenosa. Pomoću ovakvog menjača dolazi do ujednačenijeg prenosa snage čime se dobija veći užitak u vožnji.
     
(Savšena pozicija vozača za kruziranje Azurnom obalom)

      Materijali u enterijeru su na vrhunskom nivou ali ima i nekoliko mana pri gledanju manjih detalja. Analogni brzinometar je težak za čitanje ali poseduje i digitalni lcd koji popravlja utisak. Tehnički ovo je automobil sa četiri sedišta ali na zadnju klupu može sesti malo dete ili neko veoma nizak.

Ovaj model se ne može kupiti u Srbiji, a cena ovog modela u Nemačkoj iznosi 219,000 evra.



VW PASSAT CC

 

       Kada se pre oko 6 godina VW Passat cc četvorovratni kupe po ugledu na mercedesov cls pojavio na tržištu bilo je dosta sumljičavih koji mu nisu predvideli uspešnu budućnost. Kada je u pitanju izgled sam pogled na masku otkriva nam da je u pitanju nova generacija VW automobila, koji ponovo koriste sve jednostavnije forme svetlosnih grupa i "grila". Dinamična silueta vozila odlično se uklapa uz 18" aluminijumske felne koje se dobijaju standardno. Zadnji deo je bez većih promena ali je poprimio novu svetlosnu grupu koja izgleda moderno kada je u pitanju dizajn i jedinstven raspored svetala. 


(VW Passat CC)

      Enterijer novog modela krase detalji od hroma, sportski oblikovana sedišta, elementi od kože i analogni sat na centralnoj poziciji. Od opreme dobija se servo upravljanje, stop/start sistem, senzori za kišu, sistem podešavanja svetlosnog snopa, a uz doplatu moguće dobiti i zatamljenje i grejanje spoljnih retrovizora ili premijum bord kompijuter...
      Putnici pozadi imaju dovoljno mesta za glavu uprkos opadajućoj liniji krova. Kada je u pitanju komfor sija u punom sjaju kao četvorosed. Prednja sedišta imaju odličnu lumbalnu podršku omogućavajući duža putovanja bez većih zamora. Centralna konzola je funkcionalna kao što se i očekuje od VW i standradno dolazi sa touch screen lcd ekranom.


                               (Vozačko okruženje dizajnirano na tradicionalni Folcvagenov način)

                                                                     Gama motora:
                          1.4L TSI(160KS)              2.0 TSI(211KS)              2.0 TDI(140KS-170KS)
  
Cena najtraženijeg modela 2.0 TDI 140KS u Srbiji iznosi 35.000 evra


JEEP GRAND CHEROKEE

                                                                          

      Na prvi pogled novi "Grand Čiroki" deluje stamenije od predhodnika. Iako je vizuelno nesumnjivo nosilac prepoznatljivog Jeep stila, proporcije su promenjene: sa primetno višom linojom, iskošenijim vetrobranom i manjim bočnim prozorima. Osovinsko rastojanje je isto kao i kod "Mercedesa ML" sa kojim novi Jeep deli platformu. Shodno tome i osećaj prostranosti u enterijeru je sličan kao i kod nemačkog rođaka. 

                                                            (Jeep Grand Cherokee)


      U Evropi će se, barem ako je po dosadašnjem iskustvu, uglavnom prodavati u varijanti sa dizel motorima. Kod novog grand čirokija došlo je do puno izmena u materijalima enterijera; nema vise jeftine plastike i više podseća na nemačke premijum brendove. Jedno od mana mu je to što ima zastareli automatski menjač od samo 5 stepeni prenosa, zbog čega će biti u zaostatku u odnosu na konkurente. Novi jeep sa v6 benzinskim motorom je ostvario veliki napredak po pitanju vozne dinamike. Grand Čiroki spontano prima gas, agilno ulazi u krivine i vrlo je stabilan na pravcu. Upravljač mu je pomalo indirektan, kao i kod ostalih američkih predstavnika. Što se tiče terenske vožnje ostao je vrhunski terenac po ugledu na starog cherokeeija.


                                         (kvalitetniji materijali po uzoru na nemačke konkurente)

                                                                   Gama motora:
         3.6L V6(290KS)                     5.7L Hemi V8(360KS)                    6.4L Hemi V8 (SRT8 470KS)
                                                  3.0L DOHC V6 Diesel (190KS)  


Cena novog Jeep Cherokee sa dizel motorom kreće se od 48.820 evra do 68.200 evra.





четвртак, 26. децембар 2013.

PEUGEOT RCZ

    


     Predstavljen 2009. godine, prototip ovog modela osvojio je brojne nagrade na sajmu automobila u Parizu. Još tada niko nije verovao da će ovaj prototip biti predstavljen i u serijskoj verziji koja je predstavljena godinu dana kasnije. Mi vam pokazujemo restilizovanu verziju ovog modela iz 2009. godine. Ovaj model je napravljen da parira svom konkurentu "Audiju TT", a zbog atraktivnog izgleda i sportskih performansi to i čini.

        Peugeot RCZ
                                                                   

     Kokpit ovog modela odiše sportskim dizajnom i finim materijalima, što daje utisak skupljeg automobila. Centralna konzola je slična kao i kod ostalih modela pežoa s tim što su ubačeni detalji poput klasičnog analognog sata i velikog desetoinčnog ekrana (koji dolazi standardno). Sedišta su sportska i udobna i lepo drže vozača pri žustrijoj vožnji.

                                                  (Sportski enterijer sa dozom elegancije)

      Motor koji preporučujemo za ovaj model je 2.0L HDi sa 163KS koji poseduje veliki obrtni momenat od 340Nm. Pri žustrijoj vožnji prosečna potrošnja skače na 7.4L/100Km. ubzanje je solidno(8.9sec), a maksimalna brzina je 222 Kmh.
       
Gama motora:
              1.6L THP(155KS-200KS)                                                   2.0L HDi (163KS-200KS)
    
     Na našem tržištu cena najeftinijeg modela je 26.000 evra, a model sa motorom koji smo preporučili izaćiće vas 2.000 evra skuplje.
Nekoliko meseci kasnije izlazi "Peugeot RCZ R" sa 260 KS.


среда, 25. децембар 2013.

Fiat 500L Trekking

   


   Za početak ovog našeg putovanja odabrali smo domaćeg predstavnika grupe crossover automobila.
Reč je o Fiatu 500L Trekking koji se ne moze svrstati u SUV medele zbog nedostatka 4x4 pogona.
Napravljen je da bi svojim izgledom privukao mlađe kupce koji zele jeftin automobil atraktivnog dizajna.


Fiat 500L Trekking
  
   Zbog male potrošnje i prihvatljivih dimenzija za gradske uslove, privućiće i ljude sa porodicom.
Model će standrano dolaziti sa:7 vazdušnih jastuka,17-inčnim aluminijumskim felnama, navigacijom, elektronskim podizačima... Spolja su jedine izmene all-road branici.
  Razlog zbog kojeg će mnogi pre odabrati "500L Trekking" od obicnog 500L je udobnija vožnja; 500l Trekking poseduje elektronski sistem "Traction+" pomoću kojeg lako apsorbuje rupe i manja udubljenja čemu pomaže i 15mm veći klirens. Motori nemaju toliku snagu da pretvore Trekking u automobil previše zabavan za vožnju što mu nije ni namena, šta više maksimalna brzina mu je svega 170kmh što je sasvim dovoljno za urbane sredine.
(Unutrašnjost modela Trekking napravljen je od kvalitetnih materijala)

Gama motora:
0,9L TwinAir(105KS)       1.4L(95KS)         1.3L MultiJet(75KS-95KS)        1.6LMultiJet(105KS)      
U Srbiji se prodaje po promotivnoj ceni od 13.900 evra sa PDV
  Fiat je za 2014. godinu najavio i "pravu" terensku verziju 500L sa 4x4 pogonom koja se međutim neće proizvoditi u Kragujevcu.
                                                                              

GearUp

GearUp- novi blog posvećen auto industriji, koji će pokušati da vas uvede u svet automobilizma nizom testova, analiza kao i uporednih testova aktuelnih modela u klasi. Svake nedelje ćemo analizirati nekoliko modela.