петак, 23. октобар 2015.

OPEL CORSA OPC

       Već prvi pogled na tamno plavu Corsu sa 3 vrata otkriva da je u pitanju poseban automobil. Fanove opelovih sportskih vozila, Opel je uspeo da oduševi i iznenadi novim modelom.



(Opel Corsa OPC)


       Sportske karakteristike naglašene su na prednjem delu novim branikom i prorezom na haubi, a aerodinamika vozila poboljšana je zahvaljujući dodacima na sajtnama, velikom krovnom spojleru, zadnjem difuzoru i oslanjanju koje je spušteno za 10 mm. Stilske razlike u odnosu na standardnu verziju dodatno su istaknute posebnim 17 inčnim alu felnama na koje su monirani niskoprofilni Michelin 214/45 pneumatici, a utisak upotpunjuju dve velike izduvne cevi kružnog profila firme Remus. 

      U standardnu opremu spadaju i sportska Recaro sedišta, sportski volan i pedale nožnih komandi, kao IntelliLink multimedijalni sistem.


(Potpuno nov i osvežen unutrašnji dizajn)



         Opel Corsa OPC pogon dobija od 1.6 litarskog Turbo ECOTEC benzinca koji proizvodi 207 ks (152 kW) i 280 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se prenosi na prednje točkove pomoću šestobrzinskog manuelnog menjača.Merenja su pokazala da je automobil u stanju da ubrza do stotke za 6,8 s i da dostigne maksimalnih 230 km/h. 
Iako su fanovima sportskih modela manje bitni, Opel je objavio i podatke o potrošnji. Corsa OPC za 2015. prema fabričkim testovima prosečno troši 7,5 l/100 km i emituje 174 g CO2 po pređenom kilometru.Za one koji bi želeli da automobil dodatno unaprede, na raspolaganju je Performance paket koji nudi još tvrđe oslanjanje, diferencijal sa mehaničkim zaključavanjem, 18 inčne alu felne, Brembo kočnice sa diskovima promera 330 mm. 

        

       Na kraju treba napomenuti da cena ovog automobila kreće od 20.000 eura u Nemačkoj.









четвртак, 22. октобар 2015.

ASTON MARTIN VANQUISH V12

   Aston Martin Vanquish je pravi sportski  kruzer koji je prvobitno predstavljen 2001. godine. Prvi Aston Martin sa V12 motorom, dizajniran od strane Iana Kaluma. Opste je poznato i pojavljivanje u filmu James Bond-a "Die another day". 2007. godine na njegovo mesto dolazi model DBS, a 2012.godine Vanquish se ponovo vraća.



(Aston Martin Vanquish V12)



   Unutrašnjost se temelji na ideji koja je predstavljena u ekskluzivnom modelu One-77. Prefinjeni kožni detalji sa ručno šivenim detaljima i mogućnost kupovine alkantara sedišta sa širokom paletom boja. Unapređen multimedijalni sistem u odnosu na svog predhodnika i opcija vozila sa 2 sedišta ili 2+2, sa tim što zadnja sedišta imaju jako oskudan prostor za noge. Krov je farban "laganom" troslojnom farbom  radi uštede na kilaži vozila, Brembo keramičke diskove. Prelepa centralna konzola oblozena sa ''piano black" bojom viskog sjaja, daje sofisticiran osecaj.



(Volan kockastog oblika pruža sportski osećaj)



  Pokretanje ovog super automobila mogućava 5.9-litarski V12 motor koji omogućava ubrzanje od 0-100km/h za samo 3.8 sekundi. Naravno snaga mu ne manjka, pa tako pruža 576KS i 630Nm. Iako je ovo automobil sa zadnjom vučom, tj. poseduje pogon na zadnjim točkovima, ne daje utisak nestabilnosti. Ali ako se "žešće" pritisne papučica gasa u krivinama možemo očekivati veselo zabacivanje zadnjeg dela automobila.



Na kraju možemo reći da je ovo jedinstven automobil koji pruža osećaj luksuza i udobnosti, a može i staviti osmeh na lice vozača pritiskom na pedalu gasa. Cena je 284.000 evra u Nemačkoj.




FERRARI 488

Ferari 488 je automobil sa motorom u središnjem delu (mid-engined sport car) koji je proizveden od strane Ferarija, i predstavljen je kao zamena za model 458. Ferari 488 pokreće 3.9-litarski V8 motor sa dva turbo punjača.



(Ferari 488)


Novost je i da novi dizajn pruža 50% veci pritisak na podlogu nego 458, uz smanjenje otpora vazduha. Novi prednji spliter omogućava bolje hlađenje, a zadnji donji spojler stvara dovoljno potiska da nije potrebno da postoji podižući spojler. U odnosu na prethodni model unutrašnjost odiše još većim kvalitetom i sofisticiranijem izgledu. Unutrašnjost je napravljena za osobe sa izraženim entuzijazmom, pa su komande i multimedialne opcije smestene na volanu i instrument tabli. Navigacioni sistem sada je smešten tik pored obrtometra, pa vozaču nije opterećenje da njime rukuje. Na samom vrhu volana postoji (kao u formuli 1) pokazivač obrtaja, pa je osoba koja je za volanom svesna kada treba promeniti na viši stepen prenosa, tj. u višu brzinu.


(Unapređen multimedijalni sistem i već dobro poznati sportski izgled)



Ukupna masa Ferarija 488 iznosi samo 1,475kg, što mu omogućava da od 0-100km/h stigne za brzih 3 sekunde od stanja potpunog mirovanja. Što nam govori da je ovaj super automobil, konkurent dosta skupljim automobilima. Još jedna stvar omogućava da se postigne brojka od samo 3 sekunde, a to je 3.9-litarski V8 motor sa dva turbo punjača. Motor proizvodi 670KS i 750Nm što je zaista impresivno. I da ne zaboravimo da pomenemo 7-stepeni automatski menjač sa sistemom duplog kvačila koji je temeljen na menjaču Ferarija 458.

Cena Ferarija 488 iznosi 240.000 evra u Nemačkoj.