субота, 27. септембар 2014.

Mercedes-Benz AMG GT



           

           Svakako najveća vest ovog meseca vezana za automobilizam jeste predstavljanje Mercedesovog novog supersportskog automobila AMG GT, koji će u ponudi naslediti dosadašnji model SLS AMG. Porshe 911 je navikao da bude stalna meta napada, ali sada ga napada automobil visokih performansi na kom pišu tri svima dobro poznata slova - AMG. Pravi sportski automobili koji nose trokraku zvezdu su veoma retki, jer je Mercedes proizveo samo dva takva automobila; Mercedes SLR McLaren i SLS AMG. Međutim, nemačka kompanija je predstavila GT AMG model koji predstavlja veliku konkurenciju automobilima kao što su Porshe 911, Audi R8 i Jaguar F-Type.

(Mercedes-Benz AMG GT)

            Interesatno je da je dizajnerima ovog automobila kao inspiracija poslužio SLS AMG, pa zato možete da vidite veliku sličnost između ova dva automobila. Ta sličnost se ogleda kroz dugu haubu i strmi vetrobran. GT AMG model je praktičniji, odnosno ima više prostora u gepeku i vrata se otvaraju drugačije u odnosu na SLS AMG koji je imao ''galebova krila". Razlog zbog kojeg su promenili način otvaranja vrata jeste jer su hteli da takva vrata budu karakteristična samo za SLS modele.
            Fantastično uređena putnička kabina otkrivena je još prije nekoliko mjeseci. Vozač je udobno zavaljen u sportsko sedište presvučeno kožom. Okružen je širokom centralnom  konzolom koja se uzdiže prema kružnim ventilacijskim otvorima i 8.4-inčnom ekranu. U kabini se može primetiti puno hromiranih detalja, kao i onih izrađenih od uglječanih vlakana.

(supersportska luksuzna kabina napravljena od skupocenih materijala)



Automobil će biti ponuđen u dve osnovne verzije – GT i GT S, s tim da prva verzija nudi 4,0-litarski V8 twin-turbo od 462 konjske snage i 600 Nm, dok će S model isporučivati čitavih 510 “konja” i 650 Nm. Snaga se putem sedmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom prenosi na zadnje točkove, a ubrzanje do 100 km/h traje 3,8 sekundi u slučaju S verzije, dok će kod osnovne verzije to ubrzanje trajati 0.2 sekunde više.
            Verzija S se i vizuelno razlikuje, pre svega po prednjem spojleru (splitteru) koji je ofarban u crnu boju, dok je kod GT modela on u boji karoserije, a naravno, tu je i oznaga “GT S” na zadnjem delu vozila. Kupcima je ponuđena i opsežna personalizacija automobila, počevši od tzv. Chrome paketa, Night paketa, kao i obilje delova karoserije od ugljeničnih vlakana.


            Početak prodaje zakazan je za oktobar ove godine, a startna cena modela GT kretaće se oko 130.000 evra.