субота, 1. фебруар 2014.

MASERATI GRANCABRIO




         Maserati se na tržišste pojavljuje sa jednim od najatraktivnijih GT modela i to sa pravim četvorosedom. Dugačak međuosovinski razmak omogućio je četiri sedišta u unutrašnjosti i svako od sedišta koje se nalaze pozadi sasvim je udobno za smeštaj odraslih osoba. Grancabrio otvara novo poglavlje u istoriji kompanije, jer je to prvi kabriolet sa četiri sedišta koji je ovaj proizvođač izbacio. Za dizajn se pobrinuo studio "Pininfarina" koji je osim izgleda bio zadužen za brojne kombinacije boja karoserije, platnenog krova i unutrašnjosti.

(Maserati GranCabrio)
                                                             


        Krov se spušta za 28 sekundi pritiskom na prekidač i tada se otvara pogled na luksuznu i sportski uređenu unutrašnjost i najfinijim materijalima poput drveta porekolom iz Brazila. U kokpitu se nalaze pregledni analogni instrumenti i polugice za promenu stepena prenosa iza upravljača. Unutrašnjost je vrhunske izrade, poseduje fantastično ozvučenje, pa se može reći da se unutrašnjost opisuje samo superlativima. Unutrašnjost odiše tradicionalnim duhom koji nije podlegao uticaju modernog doba, što se može videti po analognom satu na centralnoj konzoli .

(Tradicionalni dizajn, vrhunska izrada i pažljivo birani materijali)

         Ukupna masa kabrioleta u odnosu na kupe povećana je za svega 100kg čemu je pripomogla upotreba modernih lakih materijala u izradi karoserije. Raspored mase automobila je gotovo idealan, u odnosu 49: 51 odsto. Okretanjem ključa odmah se glasno javlja moćni 4.7L V8 atmosferski benzinac sa 440KS koji se sklapa u ferarijevim pogonima, kojim ovaj automobil od 0 do 100 ubrzava za 5 sekundi i ide do maksimalnih 290Kmh. 
         Krstarenje ovim kabrioletom je istinsko uživanje. U njegovoj udobnosti uživaju svi putnici zahvaljujući "skyhook" sistemu koji omogućava kontrolu gasnih amortizera koji se prilagođavaju promenljivim uslovima na putu. Ovaj auto poseduje automatski menjač sa šest stepeni prenosa koji bez ikakvog trzaja menja od prve do poslednje brzine. U unutrašnjosti se nalazi i "sport" prekidač koji elektronici izdaje naređenje da ukruti oslanjanje, da kasnije menja stepene prenosa i da u potpunosti otvori izduvni sistem kako bi zvuk bio još impresivniji. 
          Glavni konkurenti ovog modela su Bmw 650i, Mercedes SL500 i Aston Martin Vantage. Novi "italijan" se za razliku od njih predstavlja kao opcija sa mnogo stila, dugom tradicijom i slavnim imenom. Naravno i cena mu je na nivou ugleda i iznosi 133.000 evra.